Maak balkons en tuinen insectvriendelijk

De gemeente Amsterdam doet een dringende oproep.  Amsterdammers kunnen ook helpen met de natuurlijke bestrijding  van de eikenprocessierups door balkons en tuinen insectvriendelijk in te richten. Door nestkasten op te hangen en planten te plaatsen waar vogels beschutting of voedsel in kunnen vinden. Heeft u een tuin? Laat dan gerust wat dood hout liggen. Vogels en insecten houden niet van keurig opgeruimde tuintjes. Met giftige middelen spuiten dood ook de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierupsen.

Het kaartje geeft aan dat rondom Kikkenstein en Kruitberg en bij de lage nummers van Kantershof veel eiken met de eikenprocessierups voorkomen. De gemeente geeft een aantal aanwijzingen en uitleg. zie de link verderop.  Er wordt met natuurlijke producten bestreden. Dit gebeurt vaak ‘s nachts omdat het dan beter werkt.

Vanaf het moment dat de bladeren van de eiken gaan groeien komen ook de eitjes uit. In gebieden waar altijd een hoge plaagdruk is, worden nematoden (parasitaire aaltjes) in eikenbomen gespoten. Deze aaltjes dringen zachte insectenlijven als rupsen binnen en doden de rups van binnenuit. Als de rupsen iets verder gegroeid zijn volgt het bespuiten van de bladeren met een biologisch bacteriepreparaat. De rupsen die de bespoten bladeren eten gaan daarvan dood. In gebieden waar beschermde vlindersoorten zijn aangetroffen vindt geen preventieve behandeling plaats.

Ook hebben de gemeente Amsterdam en HartvoordeKbuurt zo veel mogelijk nestkasten voor vogels en vleermuizen opgehangen.

https://maps.amsterdam.nl/eikenprocessierups/

https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/bomen/eikenprocessierups/

Voor gezondheidsklachten de link van de GGD:

https://www.ggd.amsterdam.nl/dierplagen/eikenprocessierupsen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *