Johannes van den Akker: Betaalbare woningen, Coop bouwen en broedplaatsen

In het kader van K-midden cocreatie heeft Johannes van den Akker, bekend van oa het Kleiklooster en als sociaal ondernemer/bierbrouwer zijn ideeën gedeeld: https://youtu.be/CVI0xvIU5k0

Het Kleiklooster is een kleine leefgemeenschap in de flat Kleiburg en vangt o.a. dakloze gezinnen op vanuit het christelijke geloof. Deze gezinnen kunnen drie tot zes maanden daar verblijven, maar hier kan ook van afgeweken worden.

Volgens Johannes zijn de volgende thema’s van groot belang om mee te nemen in het stedenbouwkundig plan:

#1 BETAALBARE WONINGEN

Er is een tekort aan betaalbare woningen en is een breed gedragen zorg in de buurt. De harde realiteit is dat mensen te lang op een woning moeten wachten, vandaar Johannes’ wens om het aanbod sociale huurwoningen(en middenhuur)te vergroten in de buurt.

#2 COÖPERATIEF BOUWEN ONDER BEGELEIDING
Coöperatief bouwen oftewel bouwen waarbij bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen bouwproject is gewenst. Het heeft namelijk een blijvende betaalbaarheid en tegelijkertijd kun je eigenaarschap toevoegen. Zorg er wel voor dat groepen mensen die dit willen doen geschikte begeleiding krijgen. Daarmee vergroot je de kans dat mensen uit de buurt dit kunnen ontwikkelen.

#3 BROEDPLAATSEN IN DE K-BUURT
Er zijn verschillende broedplaatsen in de buurt, denk maar aan Kruitberg en ook buiten onze buurt: Lola in Amstel III. Niet altijd zijn deze broedplaatsen even toegankelijk voor verschillende groepen bewoners. Een voorbeeld van een inspirerende en toegankelijke  broedplaats is De Ceuvel in Amsterdam-Noord. Hier staan innovatie en creativiteit centraal en belangrijk: Zonder afspraak kun je daar rondlopen en daar verblijven. 

#4 IDEE VOOR KUNSTENAARS KRUITBERG
Om jezelf te ontsluiten zorg dat er voor dat er iets in de openbare ruimte (om te verblijven) bijv. horeca. Nu lijk je alleen op afspraak te kunnen komen. Met een terras creëer je een soort drempelvrije en uitnodigende tussenruimte.

Belangrijk om over na te denken gezien er HEEL VEEL creativiteit is in de k-buurt.

Voor meer informatie over De Ceuvel, zie volgende link: https://deceuvel.nl/nl/ 

++++

Dit bericht is gemaakt en gedeeld in het kader van het Kmiddencocreatie traject; een plein, 6 kavels en de toekomst van onze buurt.

Heb je ook plannen en wensen, voor tijdelijke invulling (placemaking) of definitief, laat het ons weten.

Meer weten zoek hier op Youtube op playlist KmiddenCocreatie , Meer over het Kmidden cocratie traject , zie www.1104enzo.nl/kmiddencocreatie , www.amsterdam.nl/kbuurt en op social media #kmiddencocreatie .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *