Israëlische docu over de Bijlmer vliegramp

Onverklaarbare ziekten, verdwenen bewijsmateriaal, een mysterieuze lading en een ontbrekende ‘zwarte doos’. De driedelige documentaire Murky Skies van de Israëlische regisseur Noam Pinchas onderzoekt, voor het eerst vanuit een internationaal perspectief, de vliegramp die de Bijlmer in 1992 trof.  Vanaf donderdag 5 januari is de driedelige serie op de Nederlandse TV te zien, om 20.30 uur op NPO2.

Rond het neerstorten van het Israëlische vrachtvliegtuig op twee geschakelde flatgebouwen in de Bijlmer in 1992 is dertig jaar na dato nog steeds niet alles duidelijk.

Deze driedelige documentaire van de Israëlische regisseur Noam Pinchas onderzoekt, voor het eerst vanuit een internationaal perspectief, de Bijlmervliegramp. De serie geeft nieuwe inzichten in de geopolitieke belangen en verantwoordelijkheden rond dit drama en laat de gevolgen zien voor de bewoners.

Dankzij nieuw archiefmateriaal, verloren gewaand bewijsmateriaal, inside bronnen, geheime operaties, en niet eerder geïnterviewde personen uit Israël en de Verenigde Staten is Murky Skies een reconstructie geworden van een milieuramp in het hart van Nederland die nooit als zodanig is erkend.

Vanuit het perspectief van belanghebbenden, niet alleen in Nederland, maar ook in Israël (El Al en de Israëlische geheime dienst) en de Verenigde Staten (Boeing) onderzoekt deze internationale serie de Bijlmervliegramp en schijnt na dertig jaar een onthutsend nieuw licht op de geopolitieke macht van het bedrijfsleven en de overheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *