Hoe houden we de schoolomgeving schoon?

Bij het opruimen (elke eerste zaterdag van de maand) komen bewoners van Kantershof rond de school (en Koornhorst!) veel rommel tegen (‘Allemaal pauzehappapiertjes…, véél snoepverpakkingen’). De redactie stuurde een mail hierover aan de directeur van basisschool Samenspel, Marijke van Amersfoort. Hieronder haar reactie:

‘Het is veel te kort door de bocht om het vuilnisoverlast probleem bij school neer te leggen. Ik baal daar ook een beetje van. Er gaat hier geen kind met een pauzehapje naar buiten. Ook niet met traktaties. Wij leren ze juist om hun eventuele afval op school te laten in de prullenbak. Onze kinderen drinken helemaal niet uit pakjes. Ons beleid is dat de kinderen water drinken. Daarvoor nemen ze een bidon mee. Onze afvalberg is daardoor met een hele container verminderd.

Alle kinderen nemen lunchpakketjes mee, dus geen verpakt spul. Trakteren doen we gezond waardoor ook daardoor nauwelijks meer snoep de school in komt. (Overigens is pas sinds twee weken het trakteren weer toegestaan, vanwege de corona was dit helemaal gestopt.)

Onze conciërges ruimen regelmatig rommel op rond de school, maar het is om moedeloos van te worden. Wij hebben de gemeente gevraagd om meer prullenbakken en vaker legen. Het schijnt dat ze daar nu mee bezig zijn. We spaarden plastic apart, maar helaas is dit door de gemeente nu tenietgedaan door de containers te verwijderen.

Toegang
Wij vinden het belangrijk dat onze speelruimte door iedereen gebruikt kan worden. Daar is het in principe ook op ingericht. Vandaar dat wij indertijd om lage hekken hebben gevraagd, deze hekken niet op slot gaan en er geen bordjes verboden toegang op geplaatst zijn.

Ik denk er nu over om in overleg met de gemeente toch bordjes te gaan plaatsen, want je wilt niet weten wat voor troep wij allemaal vinden. Achtergelaten rotzooi op de parkeerplaatsen (vaak zelfs complete mac donald tasjes met troep), op de speelplekken en op het Krajicekveld. En dan heb ik het nog niet over condooms en achtergelaten troep van barbequefeestjes.

Opruimen
Ik vind het principieel niet juist om onze leerlingen rommel te laten opruimen. Ik vind dat een heel fout signaal.

Een noodkreet naar de buurt zou fijn zijn. Als iedereen nu gewoon na een gezellige middag zelf zijn of haar troep even meeneemt hoeven onze kinderen en ook jullie dat niet op te ruimen.

Misschien eens een ‘Hou het terrein rond de school schoon’-actie en vaker handhavers langs laten komen, zodat onze kinderen op een schoon plein en in een zandbak en een speelveld zonder uitwerpselen of andere narigheid kunnen spelen.’

2 reacties op “Hoe houden we de schoolomgeving schoon?”

  1. Zou het een idee zijn om een bord bij de ingangen van het schoolplein te plaatsen namens de leerlingen van de school met een tekst als bv : “je bent welkom op ons schoolplein, maar gooi je afval alsjeblieft in de vuilnisbak” ? Misschien kunnen de kinderen zelf helpen om het bord te maken/ ontwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *