Hart van de Kbuurt stuurt videoboodschap naar de Minister van Wijken

Buurtplatform HartvoordeKbuurt heeft een (video-)boodschap voor  de Minister van Wijken gemaakt.   Hoeveel van de 450 miljoen voor arme wijken komt bij bewonersversterking terecht? Zet de georganiseerde bewoners echt in kracht!

De video werd mede gemaakt als bijdrage in het kader van de landelijke dag van buurt die op 28 januari 2021 gehouden wordt : www.dagvandebuurt.nl

+++++

Beste minister van wijken,

Wij zijn Hart voor de Kbuurt, een buurtbeweging vanuit de tenen van bewoners zelf,  in een ontwikkelbuurt in Amsterdam Zuidoost, een buurt met veel uitdagingen op allerlei terrein.

We willen u vragen te helpen de georganiseerde bewoners per buurt echt in kracht te zetten

Als bewonerscollectief hebben we een buurtplatform gevormd en werken aan: 

A de zorgenergie van bewoners aan te boren en 

B hen die je te weinig hoort of ziet een stem te geven

Het bewonerscollectief Hart voor de Kbuurt is uitgegroeid tot een waardevol begrip in Amsterdam en zelfs landelijk. We boeken het ene na het andere succes.  Movisie heeft er recent een prachtig rapport over geschreven. De resultaten zijn zichtbaar. De K-buurt is een wijk die in bloei komt.

Tegelijk merken we dat wat wij doen niet past in het systeem. We ondervinden enorme tegendruk. De helft van de tijd zijn we bezig met financieel overleven en überhaupt aan tafel komen.

Er komt 450 miljoen euro beschikbaar voor arme wijken , maar wat daarvan komt bij ons terecht om de georganiseerde bewoner te ondersteunen, ipv bij consultants, ambtelijke processen etc? 

We kunnen enorme waarde toevoegen, het integraal werken bevorderen, we zijn probleem eigenaar, we stapelen doelen, we hebben alle contacten met de haarvaten, we historische kennis en werken vanuit intrinsieke motivatie aan buurtbouwen. 

Dat is meteen onze achilleshiel omdat wordt gedacht ’’ze doen het toch wel’’ . Maar we vallen om. De een na de ander.

Er komt nu een masterplan Zuidoost, Onze visie voor heel Zuidoost, en ook daarbuiten, is in elke buurt een goed georganiseerd buurtplatform-van-onderop.  In elke buurt is altijd wel een netwerk van actieve bewoners. Het is een kwestie van positie geven en in kracht zetten, in plaats van daarlangs werken en zo ontkrachten. We zijn bezig voor een nieuw buurtrecht, het buurtplatformrecht. Voor zelforganisatie, positie en ook duurzame financiering.

Wat kunt U doen?

Eén reactie op “Hart van de Kbuurt stuurt videoboodschap naar de Minister van Wijken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *