Een Cocreatie traject in plaats van een participatietraject: HartvoordeKbuurt is niet alleen bezig met praten over buurtontwikkeling, maar probeert ook partijen te verleiden zich in te zetten voor de K-buurt, om naar de K-buurt toe te komen. Hier een gesprek – in het kader van transparantie gedeeld- met het ROC in het kader van het KmiddenCocreatie traject.
met Adriaan Dönszelmann (voorzitter ROC College Zuidoost, Amsterdam en Flevoland) en Dieuwertje (ROC Amsterdam en Flevoland, daarnaast programmaleider duurzaamheid en MBO duurzaamheid).
#1 WAT ZOEKT DE BUURT?
We willen van een slaapwijk naar een multifunctionele wijk: wonen, werken, leven. Kmidden heeft relatief veel jongeren. Wij willen een opstapbuurt zijn. voorzieningen waar mensen beter van worden. Opleidingsvoorzieningen, en een ROC past daarin. Als dat ook een zogenaamde ‘anchor institute’, zou kunnen zijn, iets waar de K-buurt voor gekend wordt en een hele wijkeconomie rond gebouwd kan worden zou dat extra mooi zijn.
#2 WAT DOET HET ROC?
Het ROC heeft ongeveer 3500 leerlingen aan boord op verschillende locaties verspreid over de stad. Doen ook veel aan onderwijs in de buurt
# Izone: waar jongeren voor ze een keuze maken, gedurende een jaar geholpen worden
de nieuwe locatie is alweer te klein
# ROC op maat op Bijlmerdreef: jongeren die met een doorverwijzing komen
Retail in business, een 20+ voor omscholing
# Zorg in de wijk (opleiden voor de zorg in instellingen zelf)
# Opleiding gericht op ondernemerschap. (willen we op plekken zitten waar het al gebeurt, zoals bij A lab, bij Lola B)
# In-de-Maak: voor de energietransitie (installatie zonnepanelen etc)
Later in het gesprek:
# House of Digital,
# Ambachtslab
Wat fijn is als er ook modules zijn , niet alleen gericht op ‘een heel diploma’, maar kennis of kunde opvulmodules > een leven lang ontwikkelen, ook omscholen of bijscholen.
# 3 WAT KUNNEN WIJ SAMEN DOEN?
Korte termijn en lange termijn nodig voor opname in Stedenbouwkundig plan?
#3.1 CONTAINERDORP.
Als buurt zijn wij bezig met een concept voor kleine ondernemers met ambachtelijke beroepen in het containerdorp dat hopelijk in het najaar geopend kan worden. Zo is het ROC bezig met de maakindustrie: koken, kleding, ICT en huishoudelijke apparaten en bieden zij een 1-jarige opleiding aan in ondernemerschap.
#3.2 K-BUURT AARDGASVRIJ
We zijn bezig met het aardgasvrij maken van de Kbuurt. Duurzaamheid is een hot topic en zal dat ook blijven in de komende jaren. Om te voldoen aan de opstapbuurt, zouden er veel mogelijkheden zijn om jongeren hierover op te leiden door het ROC.
#3.3 MEDIA EN PRODUCING
Vanuit de jongeren is er een grote behoefte aan plekken waar geleerd kan worden over media, event organising, producing. ROC zegt hier open voor te staan.
#3.4 ANDERE LINKS
Er vallen nog veel meer links te leggen met bestaande instanties/plekken in de buurt: de kunstenaars op Kruitberg, een nieuw buurthuis dat er komt en natuurlijk het jongerencentrum zoals dat tzt in de bebouwing wordt opgenomen.
Wij zien deze verbindingen als kracht!
4 FINANCIERING ?
Masterplan vanuit de gedacht dat dit een ontwikkelbuurt is
5 NEXT STEPS/ACTIONS
Pilotfase > gaan we proberen
Ruimte reserveren voor grote plan in SP
Kijk ook een keer naar het ambachtslab: Ondernemers gecombineerd met techniek onderwijs
Verder gesprek, oa met Jiska-project coordintor van ondernemer container village
++++++
Deze video is gemaakt en gedeeld in het kader van het Kmiddencocreatie traject; een plein, 6 kavels en de toekomst van onze buurt.
Heb je ook plannen en wensen, voor tijdelijke invulling (placemaking) of definitief, laat het ons weten.
Meer over het Kmiddencocratie traject , zie www.1104enzo.nl/kmiddencocreatie , www.amsterdam.nl/kbuurt en op social media #kmiddencocreatie .