Eikenprocessierups verder in het nauw

De bestrijding van de eikenprocessierups is de tweede fase ingegaan. Dat betekent dat tot 31 mei een aantal eikenbomen in de stad wordt bespoten met een bacteriepreparaat (XenTari). De rupsen die van de besproeide blaadjes eten, gaan dood. Het behandelen van de eiken met dit preparaat is nodig omdat de rupsen in deze periode voor de 2de en 3de keer vervellen. Eind april, toen de beestjes uit de eitjes kropen, besproeide de gemeente een aantal eikenbomen al met zogeheten nematoden. Dat zijn kleine aaltjes die de rupsen binnendringen waardoor ze doodgaan. De rupsen die de dans ontsprongen, krijgen nu het bacteriepreparaat voor hun kiezen.

Andere vlinders beschermen
Amsterdam zet ook natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups in. Zo hoeven we ieder jaar minder biologische bestrijdingsmiddelen in te zetten, want die zijn ook schadelijk voor andere vlindersoorten die in dezelfde periode leven. De gemeente en HartvoordeKbuurt hebben nestkasten opgehangen voor vogels die de rupsen opeten, en vleermuizen voor de nachtvlinders waarin de eikenprocessierups eind juli verpopt. Rond de eiken planten we speciaal groen voor insecten die dol zijn op de rupsen.

Nu al spuit de gemeente niet waar beschermde vlindersoorten leven. Op plekken waar bedreigde vlindersoorten leven, of waar andere vlinders in eikenbomen leven, spuiten we alleen als daar afgelopen jaren grote overlast was omdat er veel mensen komen, bijvoorbeeld bij kinderbadjes in parken.

Wegzuigen
De derde en laatste fase, als de rupsen voor de 4de keer vervellen, bestaat uit het wegzuigen van de nesten. Vanaf dan ontwikkelen de rupsen de brandharen die voor zoveel overlast zorgen.  Naar verwachting kan dat eind mei beginnen.

Op deze link ziet u waar in Amsterdam eikenbomen worden besproeid. Woont u in de buurt van een van de locaties, zorg dan dat u of uw huisdier op afstand van de eikenbomen blijft tijdens de uitvoering. De rode rondjes zijn de plekken waar nematoden zijn gespoten. Waar het bacteriepreparaat XenTari wordt gespoten is te zien met groene blokjes (1 behandeling) of blauwe ruiten (2 behandelingen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *