Amsterdams Stadscircus op Annie Romeinplein 4 en 5 mei

Op 4 en 5 mei komt het Magic Circus, het Amsterdams Stadscircus, naar het Annie Romeinplein (Ganzenhoef). Van 1 t/m 3 mei staat het circus op het Anton de Komplein.

In diverse winkels met een circusposter liggen kortingsbonnen. Kinderen in de leeftijd van 3 t/m 14 jaar met een geldige Stadpas Amsterdam kunnen samen met één begeleider voor slechts €1,- per persoon de voorstelling bijwonen. Klik hier voor meer info. 

De voorstellingen zijn donderdag 4 en vrijdag 5 mei om 16 uur (tot 18 uur). Op 5 mei van 12-14 uur is er een vrijheidsmaaltijd. Er kan online gereserveerd worden. Kijk hier voor meer info en kaarten. 

Het publiek ondergaat begoochelende gewaarwordingen. Dat kan toch niet? Toch zie je het live voor je ogen gebeuren. Hoe dan?! Pijl en boog schieten met je voeten, publiek dat blijkt te kunnen zweven. Magic Circus laat zien dat je met naastenliefde en groepsgeest verder komt. De artiesten lopen al letterlijk en figuurlijk op hun tenen terwijl ze artistieke hoogstandjes vertonen om niet op lange tenen te trappen. Het circus houdt de maatschappij een spiegel voor en dat is soms confronterend. Maar SCUSZA inspireert tot een minder egoïstisch leven samen en ook dat is de magie van het Magic Circus.

De intimiteit van de Magic Dome circustent zorgt dat publiek en artiesten elkaar niet kwijt raken. Zelfs op de achterste rij zit je met je neus nog bovenop deze unieke missing-link tussen traditioneel circus en elitair “nieuw” circus. Magic Circus biedt eindelijk een modern circus dat ook leuk is voor kinderen. Live entertainment waar studenten een avondje chillen en zich vergapen aan acrobaten, waar grootouders meelachen met hun (klein)kinderen en waar taal geen barrière vormt om te genieten. De artiesten uit Nederland, Polen, Argentinië, Kenia en Venezuela kijken uit naar je bezoek. Kom langs en ontdek Nederlands oudste én modernste reizende tentcircus. Mocht je het circus verlaten met buikpijn van het lachen… Scusza!

Vrijheidsmaal
Dit jaar is er een extra bijzondere vrijheidsmaaltijd. Magic Circus, het laatste Nederlandse tentcircus dat nog een volledig seizoen op reis is, staat tijdens een vrijheidslunch stil bij de impact van de Tweede Wereldoorlog op Sinti en Roma en de circuswereld. Het Magic Circus staat dan, heel toepasselijk, op het Annie Romeinplein in Amsterdam-Zuidoost. Het is voor het eerst dat er een vrijheidsmaaltijd in een circus georganiseerd wordt.

Sinti, Roma en circusmensen zijn vrijbuiters. Daarom belicht circushistoricus Piet-Hein Out in zijn verhaal de verankering van vrijheid in de circusmentaliteit en besteedt hij aandacht aan diverse verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog door circussen (ook Duitse) en de impact die de oorlog had op diverse circusdynastiën.

Galit Brassem Weiss zal het verhaal vertellen van diverse familieleden van de familie Weiss die de oorlog hebben overleefd door onder te kunnen duiken met hulp van verzetshelden.

Bart van der Jagt zal spreken namens zijn aanwezige vrouw Maria Hendriks, nichtje van Toni Boltini. Boltini heeft tijdens de oorlog leden van de familie Weiss gered en laten onderduiken in zijn circus.

Muziek is er van Wim de Jong op de accordeon en uiteraard is het Gypsy Orchestra van Galit Brassem Weis met Sabina Achterbergh Family & Friends ook live te beleven.

Waarom het heel toepasselijk is dat het circus op het Annie Romeinplein in Stadsdeel Zuidoost staat? Annie Romein-Verschoor en haar man Jan Romein kregen in 1946 via hun kennis Otto Frank het toen nog onbekende dagboek van Anne Frank in handen. Dankzij een column van haar man in Het Parool werd een uitgeverij voor het dagboek gevonden. De eerste editie van ‘Het Achterhuis’ uit 1947 bevat een voorwoord van Annie Romein-Verschoor.

Aanmelden voor de Vrijheidslunch kan via www.magic-circus.nl, maar ook zonder aanmelding ben je welkom. Let op: uiteraard krijgen de mensen die zich aanmelden voorrang bij het vinden van een zitplaats en een kopje vrijheidssoep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *