Alweer 5 jaar: directe verbinding metro 53 gered

Voor wie het al weer bijna vergeten zou zijn. Het is nu 5 jaar geleden dat we, velen samen, de directe verbinding naar de stad via Metro 53 hebben weten te redden. De stad had begin 2017 ineens zomaar plannen om ons achter een overstap [op van der Madeweg] te zetten. Er zou dan geen directe verbinding meer zijn met de stad via de metro. Dat zou enorme gevolgen voor bereikbaarheid, wijkeconomie, eenzaamheid in de buurt, reisgemak, etc hebben gehad; het voelde als de amputatie van een groot deel van Zuidoost.

Filmpje vertoond bij voorprogramma Bijlmerbios in 2017

Een aantal bewoners hebben snel comite metro 53 direct gevormd. Een indrukwekkende bijeenkomst in het Planetarium, oproepen op straat, petities en andere acties volgden. Door vele krachten samen te bundelen, en aandacht te vragen dat we toch echt 1 ongedeeld Amsterdam moeten blijven, is het gelukt de directe metroverbinding met de stad te redden.   Door de collectivisering in de buurt, was het mogelijk om een sterk tegengeluid te organiseren en zo de beslissing van de gemeente ten positieve te keren. Omgekeerd heeft de actie ook weer bijgedragen aan de verdere collectivisering van de buurt. Bewoners gingen zien dat samen ergens voor gaan WEL resulaat kan bereiken en dat ging verder samen onder de noemer Hart voor de Kbuurt.

Compilatie video bijeenkomst in het Planetarium Gaasperplas

Filmpje straat actie 2017

Wie goed kijkt ziet bij de uitgang van metrostation Kraaiennest een herdenkingsplaquette als herinnering  aan de  acties waardoor we vanuit Kraaiennest nog altijd gebruik kunnen blijven maken van de directe verbinding met de stad.

2 reacties op “Alweer 5 jaar: directe verbinding metro 53 gered”

  1. Later las ik dat gevorkte lijnen vooral de oorzaak zijn van de vele problemen met de dienstregeling en beveiliging van alle metrolijnen in Amsterdam.

    Naadloze aansluitingen en direct overstappen op het zelfde perron geven geen problemen met de software van de dienstregeling en beveiliging.

    Vriendelijke groet,

  2. Ik hoop dat je nog in de lucht bent. Ik wist niet van jullie bestaan. Ik heb destijds geprotesteerd tegen deze dienstwijziging. Telkens als er werkzaamheden zijn op de zuid-as dan worden metro 53 gebruikers gedwongen om op van der Made over te stappen. Ik houd altijd in mijn gedachte dat het een voorbode is om het plan de de lijn op te heffen. Mijn ervaring is dat metro 53 een veel gebruikte lijn is.
    Je reactie tegemoet ziende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *