Aanpak Japanse Duizendknoop: traag en (soms) verkeerd

In onder meer Kantershof maken bewoners zich zorgen over de voortwoekerende exoot Japanse Duizendknoop. Het groenteam van de wijk heeft bij zoveel mogelijk huizen die deze plant in hun buurt hebben een brief in de bus gedaan met het verzoek bij de gemeente melding te maken van de plant.

Het groenteam was gebleken dat de ‘tuinmannen’ in de wijk niet op de hoogte waren van het Protocol Duizendknoop en de plant gewoon wegmaaiden (met alle risico juist op verspreiding). Na overleg met de gebiedsbeheerder is deze aanpak aangepast.

Een bewoonster mailt ons: ‘Bedankt voor het sturen van uw brief over de Japanse duizendknoop. Wij ondervinden het probleem al enige tijd en hebben hier al meerderen meldingen van gedaan ivm het door de muur heen groeien van de plant. Ik heb hier meteen weer een melding van gemaakt.’

De gemeente is intussen bezig met een even grondige als trage inventarisatie van de locaties van de plant. De regievoerder van het Team Duizendknoop (jaja) mailt ons:

‘Op dit moment zijn we ongeveer halverwege met de stadsbrede inventarisatie. Ik heb helaas te kampen met wat digitale problematiek waardoor het nog niet gelukt is om de nieuwe informatie in de openbare duizendknoop-kaart te verwerken. Kantershof is wel al in beeld gebracht.

Zodra de hele stad in kaart is kunnen we bepalen waar we als eerste gaan saneren. Omdat saneren voorbereidingstijd kost, kan dat niet eerder starten dan 2020. In principe richten we ons eerst op locaties waar het verspreidingsrisico groot is en/of er reeds materiële schade door toedoen van de duizendknoop is ontstaan. Daarnaast wordt er gewerkt aan een opleiding voor alle mensen die in het groenbeheer werken om zodanig met de duizendknoop om te gaan dat er geen verspreiding meer kan plaats vinden door verkeerd beheer. Situaties zoals u omschrijft zouden dan niet meer mogen voorkomen. Helaas komen er nu nog steeds meldingen van verkeerd beheer binnen. Deze worden altijd met de groenbeheerders van het betreffende stadsdeel afgestemd.’

In een eerdere mail werd al aangegeven dat niet duidelijk was of er volgend jaar nog wel budget zou zijn voor niet-urgente gevallen….

Kijk hier voor info over de plant en de aanpak in de stad.  Doe hier een melding.

Kijk op de kaart voor de meldingen.

Eén reactie op “Aanpak Japanse Duizendknoop: traag en (soms) verkeerd”

  1. Vreemd. Er zijn veel meer meldingen voor Kantershof gemaakt, maar niet op de kaart terug te vinden.

    Heeft het Greenteam van Kantershof nog meer actuele informatie?

    Vragende groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *