Zomerschool voor mbo-starters in juni in ROC Bijlmerdreef

OZOSchool, de zomerschool voor vmbo-geslaagden in Amsterdam, vind dit jaar al in juni plaats, met een belangrijke toevoeging die studenten nog beter voorbereidt op hun mbo-start. “Twijfel je nog of heb je nog geen opleiding gekozen? Bezoek dan onze mbo-marktplaats,” roept de zomerschool studenten op via haar website.

OZOSchool begon in 2020 als een zomeractiviteit om onderwijsachterstanden weg te werken die waren veroorzaakt door de coronacrisis. Duizenden vmbo-geslaagden hadden zich door de lockdowns en de omschakeling naar afstandsonderwijs, niet goed kunnen voorbereiden op hun vervolgonderwijs aan het mbo. De Overstap ZOmerSchool werd een week aan vakinhoudelijke lessen, workshops over uiteenlopende social skills en creatieve lessen, waarmee de leerachterstanden werden ingelopen.

Het vindt gelijktijdig op vier locaties plaats, in de vier windstreken van de Stad, om zoveel mogelijk jongeren te bedienen, waaronder:

Een wervelwind in een achtbaan van boeiende workshops, aaneengeregen in een week waarin vmbo studenten die net geslaagd zijn, werden voorbereid op hun mbo-studie.

Met daartussen de mogelijkheid om hun kennis over bepaalde schoolvakken bij te spijkeren onder begeleiding van coaches.

Om hen voor te bereiden op de weg terug naar school, een workshop en reflectie onder begeleiding van een psycholoog en om hen in beweging te houden een workshop Afrikaanse dans door en energieke dans instructeur, een sessie onder leiding van een boks instructeur die hen “stevig in hun schoenen helpt staan”, een workshop over toekomstgericht denken, politiek inzicht of debatteren, of een militaristisch klasje van Defensie waar ze binnen een uur leerden marcheren in gestrekte pas … of juist een yoga klasje over mindfulness? Al met al biedt OZOSchool een mooie, leerrijke, zinvolle week om goed beslagen ten ijs komen op het MBO.”

Het concept werd in 2021 herhaald en komt dit jaar terug. Weer met een spetterend programma, en wat nieuwe aanpassingen zodat het nog beter aansluit bij de doelgroep.

OZOSchool wordt ook nog vervroegd naar de week van maandag 27 juni t/m 1 juli 2022, om vmbo-leerlingen meteen na hun diploma-uitreiking te bereiken. Hiermee kunnen ze voordat ze de zomervakantie ingaan, alvast ervaren hoe het is om op een mbo-school te zitten.

Daarnaast introduceert OZOSchool dit jaar ook een mbo-marktplaats, een soort mini-beurs waar leerlingen zich kunnen oriënteren op alle mbo-opleidingen in de regio. “Veel studenten hebben geen totaalbeeld van de studiemogelijkheden op het mbo; tijdens hun vooropleiding krijgen ze doorgaans één rondleiding op een mbo-school en daar moeten ze een opleiding kiezen. Tijdens OZOSchool brengen we alle opleidingen naar hen toe en kunnen ze (alsnog) in gesprek met een specialist over hun studiekeuze.” De mbo-marktplaats fungeert als een soort roadshow, iedere dag op een andere locatie van OZOSchool, zodat alle studenten die OZOSchool bezoeken er kunnen langslopen.

OZOSchool is gratis te bezoeken en ook dit jaar krijgen studenten dagelijks lunch. Studenten kunnen zich inschrijven via de inschrijflink op de website en zich meteen opgeven voor workshops die ze willen bezoeken. Allen krijgen aan het eind een certificaat voor deelname.

“Ook dit jaar weer stromen duizenden studenten van vmbo-scholen door naar een mbo-vervolgopleiding; We hopen zoveel mogelijk van hen te kunnen ondersteunen in de overstap.”

OZOSchool is een initiatief van het Samenwerkingsverband voortgezet onderwijs Amsterdam-Diemen. Het ROC van Amsterdam, ROC Top, Hout- en Meubileringscollege en MediaCollege Amsterdam zijn partners.

Voor meer info kunt u contact opnemen met:

Marvin Hokstam, Projectleider OZOSchool

E: marvin@hox.one

T: 0633707035

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *