Stadsdeel kapt in Kantershof bomen zonder gepubliceerde vergunning

Tot grote schrik en ontsteltenis van omwonenden in Kantershof werd vorige week vrijdag met groot materiaal plots een flinke en oude boom ontmanteld en gekapt. Bij het Greenteam van de wijk was niets bekend van een aanvraag, laat staan verlening van een kapvergunning. Deze moet worden gepubliceerd op www.overheid.nl zodat dit bekend is en er eventueel bezwaar tegen kan worden gemaakt. Hiervan was geen sprake en de gemeente/het stadsdeel is dan ook ernstig in gebreke gebleven.

Tegen de kap is een Melding Openbare Ruimte Amsterdam (MORA) gedaan. Het bedrijf dat de opdracht had gekregen om tegenover nr 274 twee bomen te kappen kon geen specifieke vergunning laten zien. De aannemer zou opdracht van de gemeente hebben ‘via een kaplijst’. Ook is de kap niet te zien op de bomenkaart van de stad: https://maps.amsterdam.nl/vervangen_bomen/

Een poging om de kap stil te leggen, kwam te laat. Veel omwonenden genoten van de boom, waar vaak vogels in zaten. Volgens de aannemer die de kap regelde, was de boom ziek. Dit was echter aan de buitenkant niet te zien. Op een buurtapp valt te lezen: ‘Requiem voor een boom. Afscheid na 36 jaar. We waren er aan gewend. Bepaalde het uitzicht vanuit de woning op het park. Ook hier: DE BOOM DIE ALLES ZAG’. Een ander: ‘Ik heb 30 jaar genoten van deze boom. Ik hoop dat ze er iets moois voor terugzetten’.

Er zijn ook andere reacties van buurtbewoners: ‘Heb 10 jaar geleden al melding gemaakt dat beide bomen niet in orde waren. Verbaasd dat ze nu pas gekomen zijn. Ambtelijke molens draaien traag’. En: ‘Ben blij dat ie weg is. Heeft meerdere keren lekkage veroorzaakt door de dooie takken die vielen.’

Volgens de aannemer moeten er op deze locatie twee nieuwe bomen worden teruggeplaatst. Het Greenteam houdt vinger aan de pols en is benieuwd naar de reactie van het stadsdeel en op de afhandeling van de MORA.

2 reacties op “Stadsdeel kapt in Kantershof bomen zonder gepubliceerde vergunning”

  1. Wat een schande dat het Stadsdeel zich niet aan de regels houdt en zomaar een noom midden in de wijk laat kappen zonder vergunning!
    Zo ben je als bewoner aan willekeur overgeleverd. Werkelijk niet te geloven. Hoe kun je nog vertrouwen houden in de overheid als die zich zo gedraagt?

  2. Hoe opmerkelijk is dit!
    Er staan bomen in Kantershof die veel te groot zijn, half in het water hangen en wel degelijk overlast veroorzaken.
    Bovendien is er voor deze bomen in 2018 een kapvergunning verleend door de gemeente.
    Helaas staan deze bomen er nog steeds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *