Mi Oso (‘Mijn Huis’) is de winnaar van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2021!

De publieksprijs voor nieuwbouw in de stad land in K-buurt! “Mi Oso is echt een thuis voor iedereen. De architectuur spreekt veel mensen aan en de mensen die hier wonen vormen echt een community”, vertelt een trotse bewoner.
Jeroen Geurst van Geurst & Schulze architecten liet zich bij het ontwerpen van de woningen inspireren door Suriname: “Ik kom jaarlijks in Suriname om mijn schoonfamilie te bezoeken. Ik raakte geïnspireerd door de architectuurstijl daar met veranda’s. Of het nu sneeuwt, regent of zonnig is, met de veranda komt het buitenleven een stuk dichterbij.”

Stadszender AT5 heeft video-impressies van deze projecten gemaakt, kijk hier voor een impressie van Mi Oso. Op de foto (stadsdeel) trotse bewoners met wethouder Laurens Ivens.

Bij deze editie gaat het om projecten die tussen augustus 2019 en augustus 2020 in Amsterdam zijn opgeleverd.

Mi Oso is een project langs de Karspeldreef en de Groesbeekdreef met een relaxte en warme uitstraling. Het project bestaat uit 42 koopwoningen voor gezinnen en 84 sociale huurappartementen rond twee collectieve binnentuinen met tropische invloeden waar de bewoners heerlijk kunnen ontspannen. ‘Mi oso’ betekent in het Surinaams ‘Mijn huis’. Het project is geïnspireerd op de culturele achtergrond van de grootste bevolkingsgroep in Amsterdam Zuidoost, maar bestemd voor iedereen die graag in de buurt wil (blijven) wonen.

Kenmerkend voor de eengezinswoningen zijn de witte gevels, de fraaie groene luiken voor de ramen en de veranda’s. Net als in Paramaribo heeft de architectuur ook Hollandse invloeden, zoals de typologie van de huizen, de oranje pannendaken en de donkergroene kleuraccenten. Alle eengezinswoningen bestaan uit drie verdiepingen en hebben een woonoppervlakte van circa 114 m². De romantische veranda aan de voorzijde maakt de woning nog eens extra bijzonder. Of het nu sneeuwt, regent of zonnig is, met de veranda komt het buitenleven een stuk dichterbij.

De gestapelde sociale woningen zijn bereikbaar via een galerij die ook als een veranda is vormgegeven met zitplekken. Aan de straatzijde hebben de woningen terrassen, grote balkons op hoge kolommen en een overstekend schuin dak. Ook hier is gekeken naar grotere gebouwen in Paramaribo, zoals scholen en ziekenhuizen, waar deze elementen karakteristiek zijn. De typologie van de galerijflat is echter weer typisch Hollands en sluit aan bij de lokale kenmerken van Zuidoost.

De rechthoekige locatie waar het project is gerealiseerd was van origine alleen bestemd voor openbare voorzieningen en bestaat, behalve de toegevoegde woningen, uit een gymzaal, twee schoolgebouwen, een wijkcentrum en een kerk van de Evangelische Broedergemeente, een geloofsrichting die ook in Suriname veel navolgers kent. De woonblokken brengen structuur in het gebied.

Eén reactie op “Mi Oso (‘Mijn Huis’) is de winnaar van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2021!”

  1. Deze nieuwe woonwijk is voor de toekomst gebouwd. Met zogenaamde wadi’s wordt het regenwater opgevangen en bewaard. Door de verstening van de Bijlmermeer is er een groot probleem met de opvang en afvoer van regenwater. In deze op de toekomstgerichte woonwijk wordt het regenwater met zogenaamde wadi’s opgevangen, bewaard en afgevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *