Laad/losplek Klieverink na 6 jaar feestelijk geopend

Het lijkt misschien een kleine postzegel in de stad, maar het staat voor een heel slagveld in de relatie tussen systeemwereld logica en leefwereld  realiteit : de laad/losplek bij de flat Klieverink. Op 27 mei 2022 werd de plek dan eindelijk feestelijk ‘geopend’ door demissionair stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing. 

Begin 2016 tekende stadsdeel Zuidoost een parkeerplek achter de flat Klieverink weg. Na jaren van protest, inspreken bij gemeenteraad, raadsadressen, veiligheidscommissies, buurtenquêtes, expertonderzoeken, media-aandacht en inspanningen door bewoners en ondernemers, ondersteund door buurtplatform Hart voor de Kbuurt, is er nu een nieuwe Laadlos faciliteit.

 

Leveranciers kregen boetes, voor klanten werd het afhalen lastig. Ondernemers konden letterlijk geen kant op en zagen hun onderneming onder druk staan. Nu is er dan, uiteindelijk in fijne samenwerking met de gemeente, een goede oplossing. Wat eerst om steeds weer nieuwe redenen niet kon, is er nu toch, met dank aan iedereen die hier aan meegewerkt heeft!

Hart voor de Kbuurt maakte van de gelegenheid gebruik om aandacht te vragen voor de ‘prullenbakgate’ is gaan heten: een moeizaam traject om plots verdwenen prullenbakken weer terug te halen (zie: www.bit.ly/prullenbakkennood

De Bijlmer Fanfare had een zelfs een speciaal lied voor gecomponeerd, dat door de aanwezigen luid meegezongen werd.

 

Iedereen is de afgelopen bestuurscoalitie dankbaar dat er een omdenken heeft plaatsgevonden. In plaats van ‘hakken in het zand’ naar ‘wat kan wel’ en samen tot betere oplossingen komen. Voor Hart voor de Kbuurt onderstreept dit het belang van collectieve actie, en de noodzaak een stem te geven aan hen die je te vaak niet hoort of ziet, zeker in een stadsdeel onder druk van gentrification.

Met zoveel mensen die zich hebben ingespannen voor dit traject, volksvertegenwoordigers, bestuurders, LievenDeKey, Media, Hart voor de Kbuurt, bewoners en ondernemers, wordt het hoog tijd nu het weer wat beter wordt, om deze plek op gepaste wijze, met BBQ en BijlmerFanfare, feestelijk samen te openen. Eindelijk kan de buurt de laad/losplek loslaten!

Meer achtergrondinfo: Zuidoost TV https://youtu.be/cXGcbW9Kmuo

AT5: https://www.at5.nl/artikelen/169798/protest-bij-klieverink-we-worden-gewoon-niet-serieus-genomen 

Knoopunt: https://youtu.be/nf2Duexi198

Documentatie van dit hele traject: www.bit.ly/KlieverinkLaadLos

Meer info / perspectief over het belang van bewonerscollectivisering http://hartvoordekbuurt.blogspot.com/2021/06/the-yams-are-heavy-waarom-buurtplatformrecht-nodig-is.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *