Koornhorst zoekt een enthousiaste flatcoach

Rochdale en de bewoners van De Koornhorst/Amsterdam Zuidoost zoeken een enthousiaste flatcoach. Voor wooncomplex voor ouderen De Koornhorst in hartje Bijlmer zoekt Rochdale per direct iemand met ruime ervaring als community builder en verbinder. In de Koornhorst wonen ongeveer 400 mensen van verschillende leeftijden, van 55 tot 95 jaar, met allerlei verschillende culturele achtergronden. De Koornhorst heeft in de afgelopen jaren veel ontwikkelingen en veranderingen doorgemaakt.
Zeven jaar geleden zijn er community buildingactiviteiten a la ABCD op gang gebracht. Toen zijn veel bewoners met community initiatieven gestart en hebben ze zich jarenlang ingezet voor onderlinge burencontacten en een fijne woonomgeving. Ook heeft de Koorhorst meegedaan met een landelijk gemeenschapsproject, waarover dit boekje ter afsluiting is gemaakt.
Sindsdien zijn er in de Koornhorst veel wisselingen van de wacht geweest en vraagt de woonsituatie opnieuw om een community boost en verbetering van het leefklimaat. Samen met de bewoners werken we daaraan met een toegewijd team, bestaande uit een wijkbeheerder, een buurtcoördinator en de medewerkers (rechtmatig)wonen en zorg. Dit team willen we graag per direct uitbreiden met een flatcoach voor de Koornhorst.

Over de functie
De flatcoach is een nieuwe functie in de Koornhorst en betreft een fulltime aanstelling (32-36 uur).
Als flatcoach ben je het eerste aanspreekpunt voor bewoners en heb je twee belangrijke taakvelden: 1. het versterken van de gemeenschapskracht in de Koornhorst en 2. het bijstaan van bewoners met individuele sociaal-maatschappelijke hulpvragen.

ad 1. Je ondersteunt bewoners bij het organiseren van initiatieven en activiteiten en brengt mensen bij elkaar. Je verbindt bewoners met ideeën en ondersteunt activiteiten die de gezamenlijkheid in de Koornhorst ten goede komen. In het verlengde hiervan ben je ook verantwoordelijk voor het beheer van de recreatiezaal, de planning en coördinatie van de activiteiten die daar plaatsvinden.
Je bouwt bruggen tussen bewoners onderling en tussen bewoners en beroepskrachten die een bijdrage kunnen leveren aan een prettig en veilig woonklimaat in de Koornhorst.

ad 2. Bewoners met individuele sociaal-maatschappelijke vragen help je om de juiste weg naar hulp en ondersteuning te vinden. Je biedt hen waar mogelijk een helpende hand óf verwijst hen door naar de juiste partij. Daarvoor onderhoud je goede contacten met het wijknetwerk, het Sociaal Buurtteam, de wijkverpleegkundige en overige relevante samenwerkingspartners.
Bij zorgvragen beperk je je tot signaleren, toeleiden en beperkte kortstondige ondersteuning (bijv. in een crisissituatie) Je bent goed benaderbaar en aanspreekbaar, onder meer door zichtbaar aanwezig te zijn. Niet vanachter een balie maar direct tussen de bewoners, daar waar zij zijn. Van belang is een vroege signalering, het snel bespreekbaar maken van hulp- en zorgvragen en het toeleiden naar de juiste, passende ondersteuning (zonder omwegen).
In de dagelijkse praktijk werk je behalve met bewoners veel samen met je collega, de wijkbeheerder. Je signaleert knelpunten in het beheer, leefbaarheid en community leven. Die deel je met de groep bewoners die zich inzetten voor de Koornhorst, de bewonerscommissie en de relevante samenwerkingspartners. Je bent samen met de wijkbeheerder en de medewerker Wonen en Zorg belast met de toewijzing van de woningen.

Wie zoekt Rochdale?
We zijn op zoek naar een energieke en stevige flatcoach met sociale voelsprieten, iemand met een positieve inslag en een goede dosis humor die van pionieren houdt. Je hebt ervaring of in ieder geval affiniteit met community building en vindt het leuk om samen met bewoners op te trekken. ABCD (Asset Based Community Development) is geen onbekende term voor jou, je vindt het leuk om je daar verder in te scholen.
Je werkt vanuit de talenten en ideeën van bewoners. Mensen met dezelfde interesses en ideeën weet je aan elkaar te verbinden. Je faciliteert en ondersteunt community activiteiten (bijv. op het gebied van cultuur, sport, sociale en empowerment activiteiten. samen eten, bezoekvrijwilligers, klussenteams, welkomstcomité veiligheidsteam, tuinenteam, spelletjesclub etc.). Het organiseren van groepsbijeenkomsten gaat je makkelijk af.
Je bent er altijd op uit dat de kring van actieve bewoners groter wordt. Het is voor jou vanzelfsprekend dat iedereen iets te bieden heeft en mee moet kunnen doen. Daarvoor heb je oog voor bewoners die niet in beeld zijn en maak je daar samen met andere bewoners werk van. Je let – ook samen met de bewoners – op de omgangsvormen in de Koornhorst en dat sommige bewoners niet te bepalend worden. Gedoe ga je niet uit de weg. Je hebt ervaring met conflicthantering, brengt mensen bij elkaar om het daarover te hebben Je kunt goed en snel schakelen tussen het dagelijkse leven in de Koornhorst en de professionele vergadertafels. Je kunt tegen een stootje en goed omgaan met onzekerheid en vrije ruimte. Zo vind je het niet erg dat elke werkdag er anders uitziet en je bent bereid om in weekenden en avonden te werken.
Het betreft een functie op basis van 36 uur per week (32 uur is bespreekbaar). Aanstelling geschiedt op basis van payrolling, rechtstreeks aan een zzp’er in de vorm van een opdracht of via detachering. Duur van de opdracht is in principe 2 jaar. Uurtarief op ZZP-basis is maximaal 50 euro excl btw, op basis van CV en ervaring.
Is deze functie jou op het lijf geschreven of misschien iemand in jouw netwerk?
Stuur dan een mail naar Redley Jakoba, buurtcoördinator van Rochdale, waarin je je interesse in de functie kenbaar maakt: rjakoba@rochdale.nl of bel hem voor meer informatie: 06-28205038.

Eén reactie op “Koornhorst zoekt een enthousiaste flatcoach”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *