K-buurt gaat voor duurzaam, wil ‘geen kerstboom maar lichtboom’

De K-buurt, Amsterdam Zuidoost, heeft de gemeente gevraagd dit jaar geen Kerstboom maar een lichtboom te plaatsen. De K-buurt gaat voor duurzaam. Overal in Amsterdam worden kerstbomen geplaatst die eerder zijn gekapt en later worden weggegooid. Begin december houdt K-buurt altijd ‘’lights-on’’ om het begin van de feestdagen te markeren door samen de lichten van de boom aan te zingen en elkaar te ontmoeten. Dit jaar is lights-on op vrijdag 9 december. van 18.00-20.00 uur.  Kbuurt hoopt dat het lukt samen met de gemeente een lichtboom geplaatst te hebben tegen die tijd.

De Kbuurt heeft de afgelopen jaren al meerdere keren geprobeerd duurzamer te worden door in plaats van wegwerpbomen een vaste boom te gebruiken door deze op het plein te planten en te laten groeien. Dit is 2 keer geprobeerd en 2 keer mislukt. Beide keren heeft de boom, ondanks expert groenonderhoud, het niet gehouden vanwege grondwaterpeil en andere zaken. Vorige jaar stond er daarom weer een wegwerp boom op Plein Kraaiennest.

De K-buurt heeft de gemeente gevraagd dit jaar een lichtboom te plaatsen. Dat is goedkoper en duurzamer. Een lichtboom kan zo simpel zijn als een hele hoge paal die vanaf  het podium de lucht in gaat en van waar verlichting als lichtslierten naar beneden komen, bijvoorbeeld aan stalen strengen waarmee de paal overeind gehouden zou kunnen worden. Dit is ieder jaar te hergebruiken.

Een uitvraag op de Kbuurt brede buurtapp leverde enorm veel positieve reacties op.

In 2018 heeft Hart voor de Kbuurt de participatie uitgevoerd van de ontwikkelbuurt gelden die voor K-buurt ter beschikking werden gesteld door de gemeente. Een van de grote wensen van de buurt was sfeerverlichting in de donkere dagen. Daarmee is rondom winkelcentrum Kameleon en op een aantal andere punten in de buurt  nu verlichting en sfeer en extra verlichting tijdens de feestdagen en donkere dagen.

Ook de kerstboom met verlichting deed zo zijn intrede en bracht veel sfeer in een wijk die vanwege historische achtergronden niet altijd bij iedereen goed bekend staat. De buurt wil de sfeer behouden maar op een andere manier. Hart voor de Kbuurt hoopt dat andere delen van Amsterdam zullen volgen om de wegwerp boom in de ban te doen en er een lichtboom van te maken.
Hart voor de Kbuurt is het buurtplatform van de K-buurt.

2 reacties op “K-buurt gaat voor duurzaam, wil ‘geen kerstboom maar lichtboom’”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *