Informatiebijeenkomsten A9 Gaasperdammerweg

Op 1 en 2 oktober houdt Rijkswaterstaat twee informatiebijeenkomsten over de stand van zaken rond de A9 Gaasperdammerweg in het Plantetarium.
Rijkswaterstaat bereidt zich voor op het aanvragen van de openstellingsvergunning van de Gaasperdammertunnel. Voordat we deze aanvraag doen, voeren we de laatste testen uit. Rijkswaterstaat nodigt omwonenden en belangstellenden uit voor een informatiebijeenkomst met een plenaire presentatie en een kleine informatiemarkt.
Hier krijgt u meer informatie over de werkzaamheden die aannemerscombinatie IXAS dit jaar nog uitvoert en vertellen we u over de openstelling van de tunnel.

Werkzaamheden
De wisselbaan, de middelste buis van de Gaasperdammertunnel, heeft een dak gekregen. De laatste betonstort was 23 mei. Medio augustus is de wisselbaan geasfalteerd met lichtgekleurd asfalt. Door de lichtgrijze kleur reflecteert het asfalt beter, waardoor er minder verlichting nodig is. De lampen in de tunnel hoeven daardoor minder fel te branden. Dat bespaart 30 procent energie. Na het asfalteren is direct de belijning aangebracht. In de wisselbaan worden de technische systemen gemonteerd, zoals camera’s, ventilatoren en luidsprekers. De werkzaamheden rondom het aanbrengen van de hittewerende bekleding zijn medio oktober gereed. Daarna volgt een korte testperiode voor de technische installaties. Als alle veiligheidssystemen goed werken, vragen we de openstellingsvergunning aan.

Gefaseerde opening
De Gaasperdammertunnel gaat in 2020 in delen open voor verkeer. Allereerst gaan de parallelbuis voor lokaal verkeer en de hoofdrijbuis voor doorgaand verkeer open richting A2 Utrecht en A9 Schiphol/Amstelveen. De twee buizen voor verkeer richting de A1 Almere/Amersfoort volgen enkele maanden later. Voor het openen van de buizen zijn wegafsluitingen nodig. Daarover vertellen we u meer tijdens de informatiebijeenkomst. Als de 4 buizen open zijn, slopen we de oude A9 en leggen we een park aan op het tunneldak.

De laatste stap is de wisselbaan. Deze gaat open als het project A9 Badhoevedorp – Holendrecht gereed is. Dit project omvat de weguitbreiding van de A9 bij Ouderkerk a/d Amstel en Amstelveen en ligt in het verlengde van de A9 Gaasperdammerweg. Naar verwachting is dit project gereed in 2026.

Meer weten?
Wilt u meer weten over welke stappen nodig zijn om de tunnel open te kunnen stellen, of over het park op het tunneldak? Kom dan naar één van de informatiebijeenkomsten. Medewerkers van Rijkswaterstaat, IXAS en de gemeente Amsterdam zijn aanwezig om u hierover te informeren.

De bijeenkomsten vinden plaats op:

Dinsdagavond 1 oktober van 19.00 tot 21.00 uur. De plenaire presentatie start om 19.30 uur.
Woensdagmiddag 2 oktober van 15.00 tot 17.00 uur. De plenaire presentatie start om 15.30 uur.
Locatie: Planetarium, Kromwijkdreef 11 in Amsterdam-Zuidoost. U hoeft zich niet aan te melden.

Heeft u vragen?
0800 – 8002
08008002@rws.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *