Gezamenlijk isoleren, adviseert stuurgroep Kantershof

Voorlopig inzetten op goed en liefst gezamenlijk isoleren van onze woningen, was het voornaamste advies van de stuurgroep Energietransitie Kantershof op een drukbezochte bijeenkomst in de wijk. Het optimistische en voortvarende ‘Van het gas af’ is nog een brug te ver. De stuurgroep deed -samen met !Woon- onderzoek naar de staat van de huizen in Kantershof. Daaruit bleek dat de gevels, gerenoveerd in de jaren 1990, nogal ‘lek’ zijn.

Eenvoudige en betaalbare oplossingen bleken niet meteen voorhanden. Ook waren gevraagde offertes moeilijk vergelijkbaar. Daarom is besloten een bestek op te laten stellen: de omschrijving van een uit te voeren (bouw)werk, inclusief de van toepassing zijnde administratieve, juridische en technische bepalingen, materialen en uitvoeringsvoorwaarden. Dat gaat de komende maanden gebeuren. Ook komt er een proefwoning waarin bekeken wordt welke maatregelen welke besparingen opleveren. Het is de wens van de stuurgroep, die valt onder de Bewonersbelangenvereniging Kantershof, BBK), om zoveel mogelijk mensen mee te krijgen in de isolatie- en energietransitie, ook zij met weinig budget. Bij veel deelnemers is er sprake van schaalvoordeel.

Pilot
Met de gemeente is overleg over mogelijke subsidie. Door de eenvormige bouw is Kantershof een voorbeeldwijk en een pilot. Misschien lukt het hier om al in 2030 van het gas af te gaan, in plaats van de beoogde 2040. Er is alleen voorlopig geen eenduidige aanpak voor alternatieve energiebronnen. Hierin zijn veel ontwikkelingen gaande, zoals (thermische) zonnepanelen, verschillende warmtepompen, airconditioning, infraroodpanelen, waterstof enzovoort.

Stuurgroeplid Klaus Reintjes liet aan de hand van diverse foto’s zien wat de gebreken in de huizen zijn en wat hieraan te doen is. Bekend is dat sommige bewoners een gezamenlijke aanpak niet afwachten, maar zelf al aan de slag zijn gegaan met besparende maatregelen. Met de stijgende energieprijzen kan het snel lonen om te isoleren, bijv. met dikkere ramen (glas).

De bijeenkomst was op 10 januari in basisschool Samenspel onder leiding van energiecommissaris Jeroen Kruisheer. Contactpersoon is Hansbart Broens, Hansbart@gmail.com, 06 28421694.

Hierbij een deel van de presentaties. Energietransitie Kantershof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *