Gevels woningen Kantershof redelijk geïsoleerd

Uit de nulmeting door !Woon in december 2021 bij een aantal woningen in Kantershof blijkt dat de gevels van de woningen zo slecht nog niet zijn. Dat is goed nieuws. De stuurgroep Energietransitie Kantershof was erg aan het kijken naar waar er allemaal extra geïsoleerd zou moeten worden om de woningen klaar te krijgen om van het gas af te kunnen gaan. Dat valt dus mee.

Helaas is er ook minder goed nieuws. Uit de metingen en ook de genomen warmtefoto’s komt naar voren dat, de tijdens de renovatie veranderde voor- en achtergevels, niet goed zijn geplaatst. Hierdoor is er eigenlijk een kier ontstaan en wordt de isolerende werking van de gevels ondermijnd. En zitten bewoners met een veel koudere woning dan nodig is.

Besloten is nu om te gaan kijken hoe dit technisch op te lossen is en wat dat gaat kosten. Ook wil de stuurgroep gaan kijken in hoeverre dit scheelt (financieel) bij collectieve aanmelding bij een uitvoerder. Maar ook is het belangrijk om te kijken in hoeverre aanpassingen gedaan kunnen worden zonder dat de huizen helemaal overhoop moeten. Liefst een duurzame aanpassing die in één dag uitgevoerd kan worden. Het is duidelijk, er zijn eisen waaraan voldaan moet worden.

We gaan het uitzoeken en de stuurgroep komt binnenkort hierover met een bericht.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat de woningen in Kantershof eigenlijk best goed geïsoleerd zijn. Het is een goed idee om als je een nieuwe dakbedekking wil gaan plaatsen je ook direct een nieuwe, dikkere, laag isolatie aanbrengt.

Voor de hoekwoningen is het aan te bevelen, maar echt noodzakelijk, om de spouwisolatie goed te laten bijvullen.

Voor alle woningen geldt dat het toepassen van vloerisolatie vooral het wooncomfort zal verhogen.

In maart is er een gesprek met Albert Dorland, een kenner op het gebied van buurtenergiesystemen en Esco’s. Een ESCo is een Energy Service Company: een bedrijf dat door toepassing van verschillende maatregelen een bepaalde energiebesparing voor een gebouweigenaar garandeert.

Foto gemaakt met een warmtecamera van een gevel in Kantershof

3 reacties op “Gevels woningen Kantershof redelijk geïsoleerd”

 1. Sommigen waarderen de korstmossen, paddestoelen en planten op de gevels van de woningen in Kantershof. Voor mij is het vooral een teken van armoede en verwaarlozing. Maar gekeken naar de gaten en kieren in de gevels van Kantershof? Dierenliefhebbers weten dat er dieren in nestelen, schuilen en/of overwinteren. Zomaar isoleren en kieren en gaten dichten kan stevige boetes opleveren. Een natuurinventarisatie in Kantershof kan problemen voorkomen. Iets waar de bewoners en de stuurgroep rekening mee moet houden.

  1. Weet iemand van wat voor materiaal het is gemaakt, deze isolatieplaten waar al die korstmossen op zitten? Kun je dat met stoom reinigen? Of hogedrukspuit of toch liever niet?

   1. Beste Yvonne,
    ik heb er geen kostmossen opzitten omdat ik elk jaar de penanten afneem met en stevige sop en een spons. De mossen hebben tijd nodig om te groeien. Als je daarmee in het voorjaar het groeiproces onderbreekt heb je daar het hele jaar plezier van.
    De hoge druk spuit is niet handig om te gebruiken want er zijn op diverse plaatsen scheuren in de eterniet achtige schil. Water dat door de kieren achter dit materiaal gespoten is kan niet verdampen maar gaat bij zoninstraling door drukverhoging achter de schil in de schil indringen en deze aantasten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *