Buurt-flatcoaches in actie voor veiliger wooncomplex Henriette RHolst

Door inzet van de huurdersommissie en buurtorganisatie HartvoordeKbuurt lopen nu de flat coaches die via Hart voor de Kbuurt ooit begonnen zijn vanuit buurtbewoners voor de 4 torenflats hun rondes in het gebouw van Evean Henriette Roland Holst aan Kortvoort. Dit nadat er veel gestolen werd uit het complex, zelfs scootmobielen, en veel daklozen er een slaapplaats zochten.
Diverse spullen zijn gestolen uit de algemene ruimtes van het pand, zoals het koffiezetapparaat en televisies, scootmobielen en fietsen. Huurders en zorgbewoners zijn hiervan de dupe geworden. In het belang van de veiligheid heeft de huurderscommissie een vergadering gehad met mensen van diverse relevante organisaties.

Afspraken
*De politie zou, waar mogelijk, extra surveillance gaan doen, zou de camerabeelden vorderen en kijken of men hier iets mee kon. Ook zou de politie een voorlichtingsavond organiseren, speciaal voor senioren. De politie roept op om meldingen van diefstal, overlast, mensen die hier niet thuis horen enz. meteen telefonisch door te geven via telefoonnummer 0900-8844.
Woonzorg zou kijken waar eventueel onveilige plekken waren en wat er verbeterd kon worden. De inspectie is reeds gedaan en er komen verbeteringen.
Via Hart voor de K-buurt was budget aangevraagd voor een proefproject met de flatcoaches die al surveillance liepen in de hoogbouwflats. Dit budget is -na veel tegenwerpingen- toch ingezet voor deze pilot.

Flatcoaches
Vanwege de daklozen die in het HRH gebouw naar binnen slopen om een slaapplek te vinden, werd budget aangevraagd voor de surveillance van flatcoaches. Door de diefstallen is het initiatief van de huurderscommissie, om hier veilig te kunnen wonen, bespoedigd.
De flatcoaches surveilleren nu al regelmatig op het HRH terrein en in het gebouw. Ze zijn herkenbaar aan hun gele jasjes met opdruk.
In een aparte app melden ze wat er ‘s nachts geconstateerd is, maken zo nodig foto’s van misstanden (zoals troep in en achter de liften), melden geblokkeerde deuren van trappenhuizen enzovoorts.

++++++++++++++

Dit project is mogelijk gemaakt door de inzet van buurtbewoners en het buurtbudget 2022 van de gemeente Amsterdam onder het buurtbudget plan ’Samen Sterker‘ van het buurtplatform (Hart voor de K-buurt) .

Buurtbudget model Zuidoost is bedoeld om in de buurten van Zuidoost eigenaarschap, community building en zelforganisatie van de buurt te versterken. Voor alle details kijk op de buurtwebsite www.1104enzo.nl , categorie ‘kbuurtbudget’ https://1104enzo.nl/category/actueel/buurtverbetering-en-budget/

Hart voor de K-buurt vindt het belangrijk dat we transparant leren werken in Zuidoost. Vind daarom op www.bit.ly/logboekbuurtbudgetkbuurt een overzicht van alles wat er met het buurtbudget wordt gedaan en op www.bit.ly/buurtbudgetuitgaven voor inzicht in de uitgaven

Wie meer wil weten kan bijvoorbeeld ook naar het wekelijkse Kbuurtuurtje komen, iedere donderdag 17.00-18.00 uur in buurthuis Bonte Kraai.

#hartvoordekbuurt #buurtbudget

Eén reactie op “Buurt-flatcoaches in actie voor veiliger wooncomplex Henriette RHolst”

  1. Heel interessant ! Ook voor ons, bewoners van De Drecht in Holendrecht. We hebben geen actieve huurderscommissie. Wat wel zou moeten in een ontzorgd verzorgingshuis van hetzelfde type als het HRH complex.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *