Expo 150 jaar afschaffing slavernij in Galerie Kruitberg

Het jaar 2023 is het herdenkingsjaar Slavernijverleden. Galerie Kruitberg opent in het teken hiervan op zaterdag 17 juni de tentoonstelling ‘150 jaar afschaffing slavernij; verhalen en kunst uit de Bijlmer’. De tentoonstelling bevat werk van diverse kunstenaars die allemaal op hun eigen manier laten zien hoe het slavernijverleden tot op heden nog steeds een rol speelt in hun levens. Er zal werk te zien zijn van Marcel van den Berg, Robbert Doelwijt, Dan Ernst, Ivna Esajas, en Delano Paul Mac Andrew.
Daarnaast zullen er verschillende verhalen te lezen zijn van Zuidoostenaren over hun visie op hoe we als samenleving om moeten gaan met het gedeelde slavernijverleden. De tentoonstelling is iedere zaterdag en zondag te bezoeken op Kruitberg 1003A tussen 14.00 en 17.00 en zal te zien zijn tot en met zondag 16 juli.

Over de kunstenaars
Marcel van den Berg is een veelzijdig kunstenaar. Zijn inspiratie; zwarte muziek uit de VS en het Caribisch gebied. Zij vertellen over onrecht, maatschappelijke vraagstukken, racisme maar ook trots en vreugde.

Robbert Doelwijt kreeg al jong les van bekende Surinaamse kunstenaars. In Suriname doorliep hij de Academie voor Beeldende Kunstenaars, gaf tekenles op scholen en werkte o.a. aan kunstwerken voor de stad Paramaribo. In 1990 kwam hij naar Nederland waar hij zijn opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie heeft afgerond. Inspiratie haalt hij uit de alledaagse werkelijkheid, maar de Surinaamse cultuur en geschiedenis spelen een zeer
belangrijke rol in zijn werk.
Dan Ernst is nazaat van tot slaaf gemaakten uit Suriname, echter ligt zijn focus meer op de Afrikaanse, Egyptische en Rastafarische symbolen en gebruiken. De gevoelde herkenning en verbinding met Afrika gaf inspiratie voor onderzoek en zelfs een studie in Amharic (taal die in Ethiopië gesproken wordt). Dit element en zijn liefde voor de tropen zijn terug te vinden in de Batiks, tekeningen en keramiek van Dan Ernst.
Ivna Esajas heeft een tekenpraktijk en is gevestigd in Amsterdam. Ze maakt grote tekeningen op canvas met houtskool, potlood, verf & inkt. Ivna ziet tekenen als een manier om een wereldwijd bewustzijn aan te boren voor de verhalen die rondzweven en wachten om verteld te worden.
Delano Paul Mac Andrew woont en werkt in Amsterdam. Hij heeft zowel de kunstopleiding docent Textiele Werkvormen als Monumentale Vormgeving afgerond. Hij haalt inspiratie voor zijn werk uit culturele diversiteit, kolonialisme, historie, sociaal-maatschappelijke onderwerpen, kunst & cultuur, beeldcultuur, muziek en muzen.

Over Open Ateliers Zuidoost
Galerie Kruitberg is een onderdeel van de Open Ateliers Zuidoost, een stichting die zestig ateliers beheert in de flats Kruitberg en Echtenstein en diverse tentoonstellingen en activiteiten organiseert in samenwerking met de kunstenaars die aangesloten zijn bij de broedplaats.

I

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *