Eerste doorrekeningen energie alternatieven K-buurt van start

Voor Koningshoef,  Laag Kralenbeek, ’s Gravendijkdreef en Kantershofstraat worden de eerste kostenvergelijkingen gemaakt tussen twee warmtesystemen. In september presenteert de gemeente de uitkomsten van de kostenvergelijking tussen de twee warmtesystemen en gaat de gemeente in gesprek met de huiseigenaren in de betreffende sub-buurten.

Amsterdam, en de K-buurt, wordt aardgasvrij, zie www.1104enzo.nl/kbuurtaardgasvrij

Huiseigenaren van Koningshoef, Laag Kralenbeek, ’s Gravendijkdreef en Kantershofstraat hebben in de periode april/mei een brochure van de gemeente ontvangen. In deze brochure die u van de gemeente in de bus kreeg, staat uitleg over twee alternatieven voor aardgas: het warmtenet en all-electric. Voorbeelden van All-electric zijn een warmtepomp, airconditioning of inductie (CVI).

De gemeente heeft aan de huiseigenaren van deze sub-buurten van de K-buurt  gevraagd of zij  behoefte hebben aan een vergelijking van de kosten tussen beide opties. 

Eigenaren

Woning eigenaren bepalen zelf op welke manier de woning van het aardgas af gaat. Ook zijn ze zelf verantwoordelijk voor het doen van investeringen (subsidie mogelijk) om het huis aardgasvrij te maken. Er wordt samen met woningeigenaren gezocht naar het alternatief dat het beste past bij het type woningen en de wensen. En huiseigenaren  wordt geadviseerd om samen met buren hierin op trekken omdat dat financieel voordeliger is.

Van de 70 huiseigenaren die meededen aan de poll, gaf een ruime meerderheid aan, graag zo’n kostenvergelijking te willen. 

De kostenvergelijking laat het onderlinge verschil in de kosten van de systemen zien over een  periode van 30 jaar. Ook wordt de CO2-reductie van de opties berekend.

 

De directe kosten die bewoners straks zelf gaan betalen, de hoogte van de energierekening bijvoorbeeld, worden met de kostenvergelijk nog niet inzichtelijk. Het geeft er wel een goed beeld van.

De vergelijking van de twee opties helpt eigenaren om een keuze te maken bij de overstap naar aardgasvrij.  Bij de keuze voor een aardgasvrij alternatief spelen naast geld ook aspecten als, gemak en ruimtegebruik in de woning een rol.  


Hoe verder straks: Buurtuitvoeringsplan 

De komende twee jaar zal er worden gewerkt aan een buurtuitvoeringsplan. 

In dit plan bepaalt u samen met de gemeente hoe en wanneer de buurt aardgasvrij  amsterdam.nl/kbuurtaardgasvrij gemaakt wordt. Er wordt gekeken naar aardgasvrije alternatieven, de fasering en de kosten.

Om de belangen van de buurt en bewoners zo goed mogelijk te borgen neemt Hart voor de K-buurt deel aan dit proces van het worden van een aardgasvrije K-buurt  in 2030. Dit doen we samen met onze partner Stichting !WOON, de gemeente Amsterdam, woningcorporaties en andere organisaties. En dat kunnen we samen met elkaar als bewoners! De basis info over dit hele traject staat op  www.1104enzo.nl/kbuurtaardgasvrij

Eén reactie op “Eerste doorrekeningen energie alternatieven K-buurt van start”

  1. In september presenteert de gemeente de uitkomsten van de kostenvergelijking tussen de twee warmtesystemen en gaat de gemeente in gesprek met de huiseigenaren in de betreffende sub-buurten.

    inmiddels is het eind oktober……
    ik heb nog niks gehoord! U wel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *