De Japanse duizendknoop is een woekerplant die flinke schade kan veroorzaken. In Kantershof groeit deze plant op meerdere plekken. Vanaf de openbare ruimte groeit de plant op sommige plekken ook de tuinen in. Deze maand start de gemeente weer met de bestrijding.
Wat gaat er gebeuren?
Vanaf 17 mei begint aannemer ‘Dolmans Wieringen Prins’ met de bestrijding van de Japanse duizendknoop. Hiervoor gebruiken we de ‘Root-Wave methode’. Iedere maand herhalen we de behandeling, tot en met september. Groeit de duizendknoop bij u in de tuin? Dan vraagt hij u om toegang te verlenen zodat de bestrijding ook bij u kan plaats vinden. U kunt dit aangeven door een briefje op uw erfafscheiding te hangen. Alleen door álle planten te behandelen krijgen we Kantershof vrij van duizendknoop.
Achter de woningen van Kantershof 1 t/m 8 zet de gemeente de Werkbrigade in. Die graaft vanaf 17 mei iedere maand de plant handmatig uit. Voor de bestrijding in die tuinen is afgestemd met de betrokkenen.
Wat is de Root-Wave-methode?
Door iedere stengel wordt een elektrische stroomstoot van 5.000 Volt gejaagd. Hierdoor wordt de plant van binnenuit gekookt, van de wortels tot aan de bovengrondse delen. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke geleiding in de planten waardoor de elektrische lading zich door de stengels en wortels verspreidt en de hele plant verhit wordt. Door deze hitte verdampt al het vocht en barsten de plantcellen waardoor de plant dood gaat. Al snel komen er echter weer nieuwe scheuten op, de wortels laten zich niet zo makkelijk kapot krijgen. Daarom moet deze methode lange tijd herhaald worden: vijf keer per groeiseizoen (mei tot en met september) en enkele jaren lang. Totdat de wortels geen energie meer hebben om te kunnen groeien, want dan pas is de duizendknoop uitgeroeid. Iedere stroomstoot geeft een harde tik, daardoor zal er helaas wat geluidsoverlast ontstaan.
Informatie en contact
Meer informatie over de Japanse duizendknoop, wat de gemeente er tegen doet en hoe u mee kunt helpen als de duizendknoop in uw tuin staat, vindt u op https://www.amsterdam.nl/duizendknoop.
Op de kaart https://maps.amsterdam.nl/duizendknoop/ ziet u waar de Japanse duizendknoop in Amsterdam voorkomt.
Vragen over deze brief of over de informatie op de website kunt u per mail stellen via duizendknoop@amsterdam.nl. Hier kunt u ook melding maken van een groeiplaats die nog niet op de kaart staat.
Heeft u klachten over de uitvoering van de bestrijding, dan kunt u contact opnemen met het meldpunt openbare ruimte via telefoonnummer 14020.
Eén reactie op “Bestrijding Japanse duizendknoop hervat in Kantershof”