Bestrijding eikenprocessierups start woensdag

De bestrijding van de eikenprocessierups begint deze week. De rupsen zijn uit de eitjes gekropen, en dus is het van belang om nu al in te grijpen. Vanaf woensdag 21 april besproeit de gemeente eikenbomen op verschillende plekken in de stad met nematoden. Dat zijn kleine aaltjes die de rupsen binnendringen. Daardoor gaan de rupsen dood. Wanneer ze precies in de Kbuurt aan de slag gaan weet de projectleider van de gemeente nog niet, maar op de kaart is te volgen wanneer de bestrijding is geweest.
Het behandelen van de bomen moet binnen 10 dagen herhaald worden en vindt plaats tussen 20:00 en 6:00 uur ‘s nachts. Dit is de meest optimale periode voor de nematoden om licht en uitdroging te overleven. Eikenbomen in woonwijken (in Zuidoost) probeert de gemeente zoveel mogelijk vóór middernacht te behandelen om overlast te voorkomen.

3 fasen
De besproeiing is de eerste fase van de bestrijding van de eikenprocessierups. Daarna volgen er nog twee. Als de rupsen voor de 2e en 3e keer vervellen en de blaadjes van de bomen groter worden, gaat een bacteriepreparaat de beestjes te lijf op andere locaties in de stad. De laatste fase bestaat uit het wegzuigen van de nesten. Vanaf dan ontwikkelen de rupsen de brandharen die zoveel overlast geven.

Woont u in de buurt van onderstaande locaties, zorg dan dat u (en uw huisdieren) op afstand van de werkzaamheden blijven. De nematoden worden met een krachtige straal de eikenbomen in gespoten.

Bescherming biodiversiteit
De nematoden verdragen geen daglicht en blijven maar een paar uur in leven. Ze leven van nature in de grond en dringen alleen zachte insectenlijven als rupsen binnen. Omdat we zoveel mogelijk andere vlindersoorten willen beschermen, raadplegen we ieder jaar de Vlinderstichting. Zij geven aan waar beschermde vlinders (spuiten verboden) en bedreigde vlindersoorten (spuiten alleen na zorgvuldige afweging) leven. Daarnaast hebben we dit jaar ook de NDFF (Nationale Database Flora en Fauna) geraadpleegd om te kijken waar vlindersoorten voorkomen die eikenbomen als waardplant hebben. Dat zijn de eikenpage, verschillende eikenbladrollers en voorjaarsspanners. Ook daar spuiten we zo min mogelijk om deze soorten te beschermen.

Amsterdam heeft de ambitie om jaarlijks 10% minder biologische bestrijdingsmiddelen in te zetten ten opzichte van 2020. Om dit te kunnen doen moeten er meer natuurlijke vijanden worden aangetrokken. Dit doen we door nestkastjes voor vogels en vleermuizen op te hangen, door bloemrijke mengsels in te zaaien, en door zo min mogelijk te maaien rondom eikenbomen.

Locaties
Via deze link kunt u zien waar bestrijding plaats vindt, waar de genoemde vlindersoorten leven, en waar we nestkasten hebben opgehangen: https://arcg.is/0WbyKe

Op de volgende plekken bestrijden we dit jaar de rups met nematoden:

Driemond – Jaargetijden

ZO – Wethouder van Wijckstraat

ZO -AMC / Meibergdreef

ZO – Nieuwersluishof & Nieuwlandhof

ZO – Kantershof

ZO – Kikkenstein & Kruitberg

ZO – Gulden Kruispad

ZO – Arena / De passage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *