Beheerders Buurthuis: Grote multifunctionele ruimte(s) in de buurt nodig (en meer)

Ron van de Beek van Buurthuis Bonte Kraai sloot aan bij Kmiddencocreatie in het kader van het te ontwikkelen Stedenbouwkundig plan voor de buurt. In dat stedenbouwkundig plan is o.a. voorzien dat Buurthuis Bonte Kraai, wat op zijn bouwkundig einde loopt, in de nieuwe bebouwing terugkomt. Ron sprak mede namens de andere beheerders en bracht hun inbreng naar voren. Ron is één van de managers van buurthuis de Bonte Kraai en werkt hier al 7 jaar. Wij vroegen hem wat hij vond van het huidige functioneren van het buurthuis en waar het buurthuis aan moet voldoen om in de toekomst de buurt te bedienen: https://youtu.be/86cS-oSelI8

#1 GROTERE RUIMTES
Er is een grote behoefte in de buurt om een eigen plek te hebben, dit kan buiten zijn maar ook binnen. De ervaring leert dat de ruimtes in het buurthuis net te klein zijn om aan de vraag te voldoen. Grotere ruimtes zijn daarom wenselijk. Daarnaast moeten de ruimtes multifunctioneel inzetbaar zijn.

#2 LIFT EN INVALIDENTOILET
Het buurthuis heeft als doel om zo inclusief mogelijk te zijn, ook voor mensen die minder goed te been zijn. Daarom zou een lift een grote toevoeging voor minder valide mensen en daarnaast een invalidentoilet.

#3 CAMERA’S & VEILIGHEID
Het verleden heeft geleerd dat het handig is om camera’s op te hangen om zo te weten of de ruimtes op de juiste manier worden gebruikt

#4 WI-FI PUNT
In de buurt is er veel vraag naar een Wi-Fi punt waar mensen gebruik van kunnen maken, bijvoorbeeld onder de metrobaan. Wi-Fi in buurthuis wordt overgebruikt.


#5 BETAALBARE HORECA
Eten en drinken moet betaalbaar zijn, een halve euro kan al het verschil maken. Het buurthuis is zich hier bewust van en ervaart geen concurrentie met omliggende eetplekken.

#6 TOILETTEN OVERMATIG GEBRUIKT
De realiteit is dat de toiletten in het buurthuis veel worden gebruikt en dit is niet altijd wenselijk. Hier ligt nog een opgave, wellicht dat in het omliggende gebied urinoirs/plaskrullen geplaatst kunnen worden. Iets wat we al vaker hebben gehoord.

++++


Ron heeft ook een lijst geleverd wat belangrijk ik voor een nieuw te bouwen buurthuis

Aandachtspunten nieuw buurthuis

  1. Lift aanwezig bij bovenbouw
  2. Keukens voor dagbesteding (in de ruimtes)
  3. Professionele keuken voor pacht
  4. Schuifwand om ruimtes groter te maken voor grotere groepen.
  5. Alle ruimtes overzichtelijk zodat er controle is
  6. Genoeg opslag voor groepen die er dagelijks/wekelijks zijn.
  7. Geen drempels vanwege rollators en rolstoelen
  8. Goede ventilatie en ramen die open kunnen

++++++

Dit bericht is maakt en gedeeld in het kader van het Kmiddencocreatie traject; een plein, 6 kavels en de toekomst van onze buurt. 

Heb je ook plannen en wensen, voor tijdelijke invulling (placemaking) of definitief, laat het ons weten.

Meer over het Kmiddencocratie traject , zie www.1104enzo.nl/kmiddencocreatie , www.amsterdam.nl/kbuurt en op social media #kmiddencocreatie . 

2 reacties op “Beheerders Buurthuis: Grote multifunctionele ruimte(s) in de buurt nodig (en meer)”

  1. Een urinoir of krul bij de ingang van het metrostation is hard nodig. Er wordt nu tegen de pilaren of in de bosjes rondom het mc en rond de speelplaatsen geplast.

  2. Eindelijk wordt er aandacht besteed aan de de buurthuizen. Wij hopen dat het buurthuis Holendrecht ook aan de beurt kom. Vroeger was dit buurthuis een Activiteitencentrum waar kunst en cultuur werd beoefend. Jammer dat er ook in dit buurthuis de kerken zijn ondergebracht waardoor er op de zondagen geen plek meer is voor iets anders. In de jaren 80-90 hebben wij zeer veel activiteiten in dit buurthuis georganiseerd, zoals Hindoestaanse muziek-dans- theater en workshops, maar ook voorstellingen waar meer dan 200 bezoekers op afkwamen. Wij moesten toen weg, omdat het beleid werd omgegooid. De buurthuizen worden nu vooral bezet door mensen met een Afro-achtergrond. Waar blijven dan de andere 170 nationaliteiten die Amsterdam Zuidoost rijk is. ???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *