24H Zuidoost: ook in een bruisende Kbuurt!

Op 17 september 2022 vindt 24H Amsterdam plaats in Zuidoost, natuurlijk ook in de Kbuurt. Op deze dag openen onder andere broedplaatsen, musea, lokale ondernemers en culinaire hotspots hun deuren en organiseren ze talloze verrassingen en (gratis) activiteiten. Het is de perfecte kans voor Amsterdammers om dit stadsdeel te (her)ontdekken in slechts 24 uur, ook als je er zelf woont! Kijk hier voor het hele programma. 

In de Kbuurt:

Programma Do it yourself skatepark Kraaiennest
Bij het skatepark (achter buurthuis Bonte Kraai) zijn er regelmatig skateboard clinics en workshops, gericht op zowel de sportieve als de sociale ontwikkeling van kinderen.
15:00-17:00 – Muziek & snacks
15:00-16:00 –Skateboard demo
Praktische info
Programma is onder voorbehoud. Houd rekening met beperkte capaciteit, vol = vol.
Aanmelden: voor deze activiteit is aanmelden niet verplicht
Minimumleeftijd: alle leeftijden
Duur: circa 60 minuten
Prijs: entree gratis

Rondleiding Taibah moskee
Een van de grootste moskeeën van Nederland opent tijdens 24H Zuidoost de deuren voor iedereen die eens een kijkje wil nemen in deze ‘witte parel’ van de Bijlmer.  De Taibah Moskee aan de Karspeldreef is gesticht door de in Suriname geboren Muhammad Junus Gaffar (1940-2020) en ontworpen door architect Paul Haffmans. Haffmanns combineerde een traditioneel moskeegebouw (met minaretten, koepel en mihrab) met moderne bouwmaterialen. Het imposante gebouw is er voor de islamitische gemeenschap in Zuidoost. Ze verzorgen er Koranlessen en godsdienstonderwijs, maar ondersteunen ook bij de bedevaart naar Mekka (hadj), religieuze offers, uitvaarten, onderwijsactiviteiten en culturele activiteiten voor specifieke doelgroepen als vrouwen en jongeren.

11:00-11:45 – Rondleiding 1
12:30-13:15 – Rondleiding 2
Praktische info
Programma is onder voorbehoud. Houd rekening met beperkte capaciteit, vol = vol.
Aanmelden: voor deze activiteit is aanmelden niet vereist.
Taal: Nederlands
Minimumleeftijd: 10 jaar
Duur: circa 45 minuten
Prijs: entree gratis
Let op: vrouwen worden verzocht zelf hoofdbedekking mee te nemen.

Creatief Kruitberg: een kijkje bij Open Ateliers Zuidoost
De kunstenaars van de Kruitberg openen hun ateliers en heten je van harte welkom om een kijkje te nemen. Bewonder ook meteen de expositie met recent werk van Delano MacAndrew.

De Open Ateliers Zuidoost (OAZO) is één van de oudste culturele initiatieven van de Bijlmer. Na een druk nomadebestaan hebben de OAZO-kunstenaars nu hun vaste locatie op Kruitberg, die ze voor 24H Zuidoost graag openstellen voor bezoekers. Neem een kijkje in de ateliers en ga in gesprek met de kunstenaars.

Galerie Kruitberg is een onderdeel van de OAZO, maar wordt gerund door de kunstenaars zelf. De galerie heeft een expositieruimte en een pop-up-shop, waar werk te zien en te koop is van de kunstenaars die op Kruitberg of Echtenstein een atelier hebben. De galerie vervult door de workshops, informatieverstrekking en deelname aan activiteiten inmiddels ook een speciale functie in de buurt. Kijk hier voor actuele updates.

Programma
  • 13:00-17:00 – Vrije inloop
Praktische info
  • Programma is onder voorbehoud. Houd rekening met beperkte capaciteit, vol = vol.
  • voor deze activiteit is aanmelden niet verplicht
  • alle leeftijden
  • entree gratis

(Spirituele) ontmoeting in het Kleiklooster
Het Kleiklooster is een christelijke leefgemeenschap in één van de oorspronkelijke Bijlmerflats, Kleiburg. Tijdens 24H Zuidoost is de kapel open om een kaarsje te branden en ben je welkom voor koffie en thee of een Kleiburg kloosterbiertje. Ook kun je van de kloosterlingen meer horen over hoe het is om in deze woongemeenschap te leven.

In een van de oude betonnen Bijlmerflats, Kleiburg, zit een heus klooster. In deze leefgemeenschap wonen 8 volwassenen en 7 kinderen – een groep gelovigen met een missie: meer actie, minder contemplatie. In het pand zijn ook kleine woonruimten voor mensen zonder dak boven het hoofd en er is een kapel. De Proefzaak, naast IKEA,  waar je zelf gebrouwen bier drinkt, is onderdeel van het Kleiklooster.

Programma
  • 15:00-18:00 – vrije inloop
Praktische info
  • Programma is onder voorbehoud. Houd rekening met beperkte capaciteit, vol = vol.
  • Aanmelden: voor deze activiteit is aanmelden niet vereist
  • Minimumleeftijd: 18 jaar
  • Prijs: vrijwillig eigen bijdrage

Zie ook het hele programma van de 2 weken van 1104 waar dit in past. Meer op www.1104enzo.nl/deweekvan1104

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *