Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Bijlmer Breeze

23 juni om 14:00 - 22:00

€12,00

BIJLMER BREEZE, FESTIVAL IN EN ROND COLLECTIEVE RUIMTEN BIJLMER-OOST

Op 23 juni 2024 openen de collectieve ruimten van een paar van de flats in Bijlmer Oost hun deuren voor een rijk gevuld festival, als aftrap van Amsterdam 750 jaar. De collectieve ruimten van de Gouden Leeuw, Groenhoven, Grubbehoeve en Kleiburg werkten afgelopen maanden samen aan een programma vol sociale en culturele activiteiten. Bezoekers van Bijlmer Breeze staat een mix van muziek, geschiedenis, architectuur, ronddolen in de buurt en eten te wachten. programma op https://www.collectiefgroenhoven.nl/bijlmer-breeze

Collectieve ruimten horen tot de traditie van de beroemde Bijlmerflats. De geschiedenis van collectieve ruimten in Amsterdam Zuidoost begint in de jaren 60 met de ontwikkeling van het grootschalige stadsuitbreidingsproject. De oorspronkelijke visie omvatte innovatieve, collectieve ruimten die sociale interactie en gemeenschapszin zouden bevorderen. Jaren later is die visie nog steeds van kracht. De ruimtes van de verschillende flats in Bijlmer Oost worden omarmd, gebruikt en gerund door een verscheidenheid aan bewoners, die er vaak een tweede thuis aan hebben. Mensen komen er om elkaar te ontmoeten, te eten, te barhangen en regelmatig vinden er culturele en informatieve activiteiten plaats.

Bijlmer Breeze vindt plaats op 23 juni in de middag. Bijlmer Oost zal direct in een feestelijke stemming komen, want van 14.00 u tot 15.00u loopt de Bijlmer fanfare een ronde door de buurt, startend in het Joop van Stigtpark. Wie zin heeft loopt mee!

Voor wie wil leren over de buurt zijn interessante wandelingen die beginnen om 15.00 u. Er zijn twee architectuurwandelingen: vanaf de Bijlmermuseum in Grubbehoeve onder leiding van architect Peter Dautzenberg en vanaf Kleiburg/ Van Buuren onder leiding van architect Wouter Pocornie. Jenny van Dalen neemt bezoekers vanaf Gouden Leeuw mee met een wandeling over de visie van de Bijlmer en vanaf Café Groenhoven, start een wildplukwandeling geleid door Renate Nollen, verbonden aan Groenplatvorm Zuidoost. De buurtsalons uit Kikkenstein en Groeneveen openen ook hun deuren en verwelkomen iedereen. Kinderen kunnen vanaf 15.00 u genieten van kinderactiviteiten in het Joop van Stigtpark.

Liever wat minder actief? Dan zijn er op drie plekken documentaires te bezichtigen. In Café Groenhoven wordt getoond, in het Kleiklooster kun je kijken naar ‘Kleiburg, de laatste Bijlmerflat’ en in het Bijlmermuseum. In Grubbehoeve, Bijlmermuseum neemt Henno Eggenkamp je mee langs hoogte- en dieptepunten van het fenomeen ‘collectieve ruimtes’ in de Bijlmer.

Laat daarna je oren strelen. In de Gouden Leeuw klinkt pianomuziek tijdens een high tea, bij de Nachtegaal is een danseruptie en later een muzikaal intermezzo. In Café Groenhoven zingt een Slavisch koor, in Van Buuren is het feest met de muziek van zanger Kabir Noor, de Andre Hazes van de Bijlmer.

En omdat liefde nou eenmaal door de maag gaat kan kunnen bezoekers bij de Gouden Leeuw genieten van een driegangenmenu voor €12, in café Groenhoven van een wildplukmenu voor €10 en in Bijlmermuseum vh De Nachtegaal kun je aanschuiven bij een eenvoudige buurtmaaltijd voor een prijs van rond de €7 (stadspas) tot €14. Graag vooraf reserveren, zie website. Bij Van Buuren is een satébarbecue en staat de bekende ijscokar uit de buurt.

Voor meer informatie, kijk op www.collectiefgroenhoven.nl/bijlmer-breeze

NB er zijn meer collectieve ruimten in Bijlmer oost, enkelen ervan zijn echt heel erg nog in gebruik zoals ook ooit bedoeld was door en voor bewoners: www.bit.ly/collectieveruimtenbijlmeroost 

Gegevens

Datum:
23 juni
Tijd:
14:00 - 22:00
Kosten:
€12,00
Evenement Categorieën:
, ,
Evenement Tags:
, , , , , , , , , ,
Site:
www.collectiefgroenhoven.nl/bijlmer-breeze

Locatie

burenhuis van Buuren
Kleiburg 40b
Amsterdam, 1104 EA
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Organisatoren

Bijlmermuseum vh De Nachtegaal
Van Buuren, Kleiburg