van K-buurt ”Prullenbakkengate” naar samen (terug) plaatsen

UPDATE ONDERAAN DIT BERICHT: GEMEENTE REAGEERDE SNEL EN POSITIEF nu actie 

Het sentiment in de Kbuurt is groot om te stoppen als bewoners om nog zelf aan de slag te gaan voor een schone buurt door de plotselinge verwijdering van vele vuilnisbakken, waarvan vele juist mede op verzoek van en met inzet van bewoners zijn geplaatst:

In Nieuw Kempering is een groep bewoners zeer betrokken om het  wijkje schoon te houden, ze prikken en zijn container adoptant en zwengelen ook anderen weer aan. https://youtu.be/YA6_jttObv4

Vorig jaar hebben we als buurt, vanuit de 610K fysieke verbeterlijst voor ontwikkelbuurten, op hun verzoek diverse prullenbakken kunnen plaatsen op wat lokaal ‘’de snoeproute’’ wordt genoemd,  waar veel vuil op straat lag. Bewoners Blij.  En weer ge-enthousiasmeert om zich in te zetten voor een schone wijk

 

Bij Flat Klieverink liep het al jaren de spuigaten uit bij de achteruitgang, bij ondernemers in de plint, bijvoorbeeld een belwinkel/rookwinkel, waar klanten na aankoop buiten verblijven en hun wikkels, pakjes etc ergens kwijt wilden. In de herinrichting in 2018 hebben bewoners fietsnietjes en prullenbakken bevochten, die ook idd een groot deel van het probleem oplosten.

 

Ineens blijken deze prullenbakken weg. Zomaar. Verdampt. en ook in andere delen van de Kbuurt worden bewoners geconfronteerd met lege plekken waar eerst prullenbakken stonden.

 

Het antwoord van de afdeling beheer van stadsdeel is dat men bezig is met een heroverwegingsslag van de locaties van de vuilbakken op basis van ‘objectieve criteria’.  Dat houdt dan in dat 

# bijvoorbeeld de zogenaamde snoeproute door Nieuw Kempering niet meer van bakken wordt voorzien.  weggehaald worden. 

# Ook rondom een flat als Klieverink kan het best zijn dat de ondernemers aan de plint een prullenbak willen, Dat kun je wel willen, maar dat past niet meer in het beleid. 

Wel in het beleid past een bak bij het nieuwe jongerencentrum, want je kunt verwachten dat daar mensen in de buitenruimte gaan verblijven.

 

Het is helder, 

#1 dit beleid moet anders, en eerst participatie daarover om het samen vorm te geven

#2 de communicatie moet echt STRUCTUREEL anders want zo zijn we weer allemaal eindeloos bezig

 

#1 Dit beleid is ergens bedacht, begonnen, nergens staat een uitleg en waar is de mogelijkheid daar sturing aan te geven vanuit de leefwereld. Hoezo ‘’overkomt’’ zoiets je terwijl er net een  kader over participatie is aangenomen door de gemeenteraad? 

 

Het aantal variabelen dat de inputs vormen van een algoritme die tot een uitkomst leidt waar bakken komen te staan, mist kennelijk belangrijke variabelen zoals bewoners-die-hun-leefwereld-kennen-en-schoonhouden. Garbage in, garbage out is een bekend fenomeen wat dus in dit soort algoritmen tot dit soort uitkomsten leidt. Er zijn nog wel meer tegeltjeswijsheden van toepassing te bedenken:  Pennywise, pound foolish en ”Operatie geslaagd, patiënt overleden (je hebt wel de prullebakken hergeregeld maar de troep op straat als bewoners zich niet meer inzetten…)

 

Een opruimstaking duurt misschien maar even, veel erger is het effect dat dit de lethargie van mensen aanwakkert. Andere mensen gaan zich gewoon niet inzetten, halen de schouders op. Als mensen die zich inzetten zo worden ”beloond” dan wordt jaren opgebouwd zorgkapitaal in de buurt onderuit gehaald. Pas daar svp het algoritme wat dit bakkenbeleid maakt op aan.

#2 Wat ook erg stoort is de manier waarop.  Je kunt toch met de bewoners hierover praten ipv voor voldongen feiten stellen? Zeker als er zoveel inzet en energie zit vanuit de bewoners op ‘’schoon’’ ?

Nu kun je in iedere andere buurt misschien als overheid nog zeggen ‘’Ja maar met welke bewoner moet ik dan praten?’’.  Dat stadium zijn we in de K buurt toch ECHT voorbij,  waar voor elk buurtje en flat toch wel een aanspreekpunt is vanuit zelf-organisatie, en ook voor de buurt als geheel via Hart voor de K buurt. Met deze buurt is een gesprek te voeren.

De net nieuw aangetreden wethouder Jakob Wedemeijer zei het recent zo mooi bij zijn installatie als Wethouder

‘Een fijne buurt is ook: een schone buurt. Ik wil mij inzetten voor een buurt waar het afval op tijd wordt opgehaald maar goed wordt aangeboden door de Amsterdammer. Een schone stad is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheid en inwoners. We kunnen er samen voor zorgen dat onze buurten schoon zijn.” 

+++++

UPDATE: AT5 heeft een item gemaakt over dit onderwerp: https://www.at5.nl/artikelen/211574/gemeente-haalt-nieuwe-prullenbakken-weg-ene-hand-van-de-overheid-geeft-andere-pakt-terug 

Ondertussen is bekend gemaakt dat de regeling wordt teruggedraaid en dat prullenbakken kunnen komen waar ze waren en waar bewoners prullenbakken willen. Hart voor de Kbuurt is een inventarisatie aan het maken met bewoners waar dat is. Wie ook ergens prullenbakkennood heeft, contact Jeet op 0618858963

inventarisatiekaartje:

Ook meepraten hierover met andere Kbuurt bewoners? wordt dan lid van de appgroep Schone Kbuurt via link www.bit.ly/schoonkbuurt

3 reacties op “van K-buurt ”Prullenbakkengate” naar samen (terug) plaatsen”

  1. Ja, je denkt dit kan toch niet meer in deze tijd maar het is hartnekkig, de vizieuze cirkel waarin bewoners en gemeente zich toe verhouden. Maar we hebben een goed communicatiekanaal en jullie reageren hartstikke goed.

  2. Denkt de gemeente dat met het weghalen van de prullenbakken het probleem van zwerfvuil wordt opgelost?
    Al jaren wordt er gevraagd om een deksel op de prullenbak zodat de vogels de troep er niet meer uithalen. Nee, de prullenbak wordt weggehaald.
    Geen prullenbak betekent ook dat er nog meer afval naast de auto wordt gezet en de bestuurder wegrijdt.
    Betere campagnes tegen zwerfvuil zijn hard nodig. Mijn tip download de app BUITENBETER op je smartphone en meldt, meldt en meldt.
    Hopelijk komen de prullenbakken dan weer terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *